AK: Adófizetők

Az én adóm, az én pénzem

A múlt elkezdődött

2012. május 22. 13:50 - Adófizetők

Kísért a múlt. Uram-bátyám kapcsolatokon alapul az állam működése. A közös húsosfazékból híznak az új földesurak, a régiek meg röhögnek a markukba. Zsellérek dolgoznak az uraság földjén. Az egyház visszavette az oktatást az államtól. A választójog lassan korlátozva, az ellenzék is zsebre vágva. Az egészet leöntötték egy konok, kuruckodós, álszent keresztény mázzal. A 21. század elején visszatértünk a 19. század végéhez, oda, ahonnan el sem szakadtunk soha. Újra tombol a feudalizmus.

Uram-bátyám világ helyett haverok-szobatársak világa van, de a lényeg ugyanaz. Nem az a fontos, mit tettél le az asztalra, hanem az, hogy jó kollégiumi szobába kerültél-e, milyen kapcsolataid vannak a hatalom felé. Fontos állami álláshoz és zsíros megrendelésekhez már nem rokoni kapcsolatok kellenek mint Mikszáth világában, hanem az is elég egy államtitkári pozícióhoz, ha együtt focizol valamelyik fejessel. Így aki, bekerült a húsosfazék köré, abban érdekelt, hogy ne nagyon csináljon semmi mást, csak másokat próbáljon onnan távol tartani. Még véletlenül sem a közjóért folytatott érdemi munkára fordítja erejét.
A 21. század fő erőforrásáért a fölsért folytatott küzdelem nyertesei az oligarchák. Nyerges és Mészáros új földesurak viszik az közösből, amit tudnak. De aki azelőző ciklusban szedte meg magát, az is dőzsöl. A megszerzett földeken közmunkások dolgoznak zselléri minőségben, a narancsos uraságok malmára hajtva a vizet. A föld nem azé, aki megműveli, hanem azé, akinek a Fidesz juttatja, és művelhetik a nyomorgó vidéki újzsellérek. Mindeközben naponta egy lottóötösnyi pénzt visz ki a fő haveri cég az államkasszából.
Mikor egész Európa az oktatásba fektet, addig Hoffmann Rózsa törvénytelenül vágja meg a felsőoktatási keretszámokat, és az iskolákat átjátssza ideológiai nevelés céljából az egyházaknak. Aki bármit is akar még kezdeni, az elhúz külföldre egyetemre, és vissza sem jön. Vesd össze a múlttal: s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk.
A választókerületeket már a saját arcára szabta a narancsuralmi rendszer. Most jön a vidéki nyílt választások földesurak jelenlétével az előregisztráció a Kubatov listák összevetésével. Az ellenzék megvásárlása a legegyszerűbb úgy, hogy hagyják őket legatyásodni, majd abbahagyják az oligarcházást, és be lehet tömni a szájukat közgéppénzekkel. A dualizmus és a Horthy-korszak egypártrendszere a béna ellenzékkel garantálva évtizedekre.
Mikszáth forogna a sírjában, ha tudná, hogy 140 év múltán visszatértünk oda, amilyen világot pikírten a tollára vett.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://adofizetok.blog.hu/api/trackback/id/tr834531734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása